Presenteren doe je zo!

Presenteren doe je zo!

Helder plan, prachtig en beeldend op schrift gezet en nu word je uitgenodigd om je plan te presenteren voor publiek en een kritische jury. Dan voel je je keel misschien dichtknijpen en die knoop in je buik samentrekken. Geen paniek, adem rustig door. Als docent drama en docent fotografie sta ik regelmatig voor groepen waarbij ik soms hele inspirerende verhalen mag vertellen en soms gortdroge informatie moet zien over te brengen. Mijn ervaring om groepen te begeleiden, te inspireren en te motiveren (wat soms een 'pain in the ass' kan zijn) deel ik graag met jullie, zodat jullie daar je voordeel mee kunt doen.

Adem

Klinkt logisch maar als je nerveus word, schiet je adem omhoog en binnen de kortste keren komt er een piepend geluid uit je keel, begin je te stotteren en te slikken. Dus ADEM!

Bereid je voor. Hoe?

Open met iets opmerkelijks: een geluid, een tegenstelling, een vraag, een confronterende foto, video;

iets opvallends dat het publiek direct bij jouw verhaal betrekt.

Hier volgen een aantal voorbeelden om een presentatie te openen. Deze zijn ontstaan tijdens de trainingen voor de Graduationshow 2016.

"Luister...............mooi, hè? ...................Die stilte.

Of open met een foto die toepasselijk is voor je onderwerp. Bijv. een foto van de 2e WO. Openingszin: "Dit is een foto van de 2e WO en ik hoor je al denken: 'Ach, dat ik toch allang voorbij?". Dat zal best. Alleen, niet voor mij".

Of "Ik heb een blinde vlek en u ook. Mijn blik is vernauwd t.a.v. mijn eigen omgeving . Die van u ook. Maar ik heb een blikopener die mijn horizon verruimt en het kan ook uw blik verruimen...."

Kortom, zorg dat je publiek in de eerste drie zinnen en in de eerste 15 seconden bij de les is....

Als je feedback wilt, stuur me je openingszin/ beeld/ videofragment... Ik zal mijn best doen om je van commentaar te voorzien waar je mee verder kunt. http://bit.ly/2dI7Yv5

Einde deel 1.

Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square