Succes door vormgeving


Je hebt een briljant idee en een boeiende tekst, dat zou toch garant moeten staan voor succes! Niets is minder waar. Een heldere indeling van wat je schrijft is minstens net zo belangrijk. Voor de deelnemers aan de Graduationshow 2016 die van plan zijn om een projectvoorstel in te dienen, een aantal tips:

* Bedenk een aansprekende titel

* Maak je inleiding niet langer dan 5 zinnen (Onderwerp, doelgroep, intrinsieke motivatie en het belang voor anderen benoemen)

* Verdeel je tekst in alinea's

* Geef je alinea's titels (aan de hand van de titels zou ik de inhoud van je project moeten kunnen aflezen)

* Sluit af met een korte samenvatting en benadruk waarom dit project van belang is.

* Vermeld bijlagen

Dat kan er als volgt uitzien:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Succes door vormgeving

Inleiding

Je hebt een prachtig project bedacht en wilt meedingen naar de hoofdprijs van de Graduationshow. Hoe kun je je kansen vergroten om het bedrag van 7000,- in de wacht slepen? Als docent Presentatie en communicatie krijg ik veel teksten onder ogen; sommige boeiend, andere ronduit vermoeiend. Een heldere indeling is minder verwarrend en vergemakkelijkt het lezen en dat stemt mij (en juryleden) gunstiger. Graag geef ik je een paar tips hoe je een tekst visueel aantrekkelijker kunt maken.

Tip1 Aansprekende titel

Bedenk een prikkelende titel die de lezer nieuwsgierig maakt. De titel moet de lading van het projectplan dekken.

Tip 2 Maak alinea's

Deel je tekst op in korte stukjes. Elk stukje heeft een eigen onderwerp. De onderwerpen volgen elkaar logisch op en leiden je, stapje voor stapje door het hele verhaal.

Tip 3 Leesbaar lettertype en taalcorrectie

Kies een goed leesbare letter. Een open deur?! Jazeker, maar waarom blijf ik dan te 'kleine' (of te grote) letters zien, die te dicht op elkaar staan, zinnen die slecht uitgelijnd zijn etc. Nog een open deur?! Laat je tekst controleren op taalfouten en leesbaarheid. Vraag dus minimaal twee mensen om je tekst te lezen en te verbeteren.

Tip 4 Accentueer de titels

Accentueer titels door deze bijv. 'vet te drukken'.

Tip 5 Diagonaal lezen

Als ik diagonaal door je tekst heen zou gaan en slechts hier en daar steekwoorden zou lezen, dan zou ik de grove lijn van je verhaal moeten kunnen volgen.

Tip 6 Afsluiting

Herhaal kort waar jouw project over gaat en vooral waarom dit project van belang is om ondersteund te worden. Ik hoopdat jullie deze tips ter harte nemen om je kans op succes te vergroten. In ieder geval hoop ik de deelnemers aan de Graduationshow bij de opening te zien.

Bijlagen

Vermeld de bijlagen zodat de lezer weet wat hij.zij nog meer kan verwachten.

Bijlage 1: Begroting en dekkingsplan

Bijlage 2: Tijdsplanning

Bijlage 3: Schetsen en (voor)studie etc.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square