Presenteren doe je zo! 2


Is het je gelukt om een wervende titel te bedenken en een krachtige, originele opening van je presentatie? Goed, dan kunnen we nu de volgende stappen zetten en wel het gebruik van een heldere structuur en een persoonlijke anekdote die appelleert aan emotie. Zo hou je de aandacht van je publiek vast.

Structuur

Laten we beginnen met de structuur van je presentatie, het fundament. Het is hetgeen je niet ziet maar als het er niet is, gaat je presentatie zwalken en rammelen. Aangezien een presentatie te vergelijken valt met een toneelstuk leen ik graag bij de 'oude' Grieken de structuur die zij ontwikkeld hebben.

Een Griekse tragedie is als volgt opgebouwd:

* Proloog, uiteenzetting van de feiten, dat zijn je 5 zinnen van de inleiding

* Epitasis, de uitwerking van het 'probleem', geef achtergrondinformatie op een beeldende wijze, je persoonlijke motivatie. Bijv. Burtynski zag als klein kind in zijn eigen achtertuin, de afbraak van het landschap.

* Crisis. Essentieel moment want hier leg je uit waarom het een 'probleem' is. Bijv. Burtynski constateerde dat die afbraak wereldwijd gaande was. De mens is in al zijn ijver de wereld aan het vernietigen. Dat is pas crisis.

* Katharsis, de ontknoping. Hier vertel je wat jij te bieden hebt; een boek, tentoonstelling, video. In het geval van Burtynski brengt hij zoveel mogelijk 'bouwputten' in beeld om te laten zien op welke enorme schaal de mens de wereld aantast.

Een mooi voorbeeld van een presentatie die helemaal over NIKS gaat maar wel heel goed de opbouw laat zien, vind je op TED. https://www.youtube.com/watch?v=8S0FDjFBj8o

Powerpoint

Gebruik powerpoint spaarzaam en slim. Laat de beelden een toevoeging zijn van hetgeen je zegt.

Ga niet voorlezen! Laat geen lijsten met woorden zien, grafieken of reeksen met getallen ! Of het moet je verhaal versterken zoals bij 'How to sound smart in your TEDTalk'. Dan werkt het juist grappig.

We onthouden al die feitjes toch niet en het leidt af. We kunnen nu eenmaal niet luisteren naar een verhaal en abstracte feiten onthouden.

Persoonlijk anekdote

Zoals ik al zei; "Abstracte en/ of nieuwe feiten onthouden we slecht tot niet". Tenzij, je emotie gebruikt.

Onze hersenen zijn er niet op gebouwd om meerdere taken tegelijk te doen. Het vergt zeer veel energie om bijv. een moeilijke som uit te rekenen en tegelijk een e-mail te beantwoorden. Ons werkgeheugen is ook nog eens van korte duur. Abstracte informatie of nieuwe informatie horen we met het ene oor en het gaat op hetzelfde moment, het andere oor weer uit. Maar je WIL NIET dat het met jouw presentatie gebeurt. Je wil dat de juryleden zich van de 10 presentaties vooral die ene van jou herinneren.

Dat kan! Want wat we wel onthouden is emotie.

Vertel dus een persoonlijke anekdote dat een gevoel losmaakt. Maakt niet uit wat: verbazing, een lach, bezorgdheid, woede, verwondering, bewondering.

Een goed voorbeeld, bekijk de TED Talk van Sabastiao Salgado

Hier vertelt hij een diep persoonlijk verhaal en laat adembenemende beelden zien uit zijn werk, Genesis, dat een document is over de vergeten mensen en plekken in de wereld.

https://www.ted.com/talks/sebastiao_salgado_the_silent_drama_of_photography?language=nl

Heel veel succes met het voorbereiden van je presentatie. Mail gerust als je vragen hebt. Wellicht kan ik met je meedenken. www.simonehenken.com/blog

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Photographic designer specialized in portraits, advertisements and long term projects with social relevance. Amsterdam, Netherlands (31) 06 50455055