Jagen op het licht, storytelling

In elke stad die ik bezoek, zoek ik naar die ene foto die de kern in 1 beeld weet samen te vatten. Geen makkelijke taak en dit keer raakte ik gefrustreerd omdat het me maar niet wilde lukken.

Samen met mijn broer maakte ik een stedentrip naar Abu Dhabi. Een wonderlijke stad, midden in een grote 'zandbak' rijzen reusachtige torens op van staal en glas met daar tussendoor talloze moskeeën van klein tot groot. Het gehamer, gebeitel en getimmer van de vele Pakistani, Indiërs en arbeiders uit Bangladesh vermengt zich met de zangerige gebeden die vanuit de luidsprekers schallen.

In dit decor bewegen zich de arbeiders, de toeristen en de weinige Emirati in smetteloze, witte kleding voor de mannen en de vrouwen (nog zeldzamer in het straatbeeld) gekleed in de zwarte djeleba. Sommige vrouwen dragen nog de algehele gezichtsbedekking. Al is dat een enkeling.

Zoveel indrukken, zoveel te zien.De jacht op dat ene beeld is geopend.

Op de tweede dag werden we aangesproken door een familie die aan de wandel was in de drukte van Abu Dhabi; een man en vrouw met hun dochter. De dochter sprak ons in perfect Engels aan en we maakten een praatje. Aan het eind van het gesprek vroeg ik of ik hen mocht fotograferen. De foto laat een traditioneel echtpaar zien waarbij de vrouw het maskertje draagt dat haar burka op z'n plaats moet houden en haar handen zijn met henna versierd zijn voor een komende bruiloft. De dochter daarentegen lacht als ik vraag of ze ook haar handen laat versieren. Voor haar geen henna of burqa. Zij prefereert haar Nikes, Coco Chaneltasje en I-phone. Een mooi contrast tussen de oudere en de jongeren generatie. Ik was blij met de foto maar nog niet helemaal gelukkig. Het paste niet in de serie over steden waarbij de omgeving en het licht zo'n belangrijke rol krijgt toebedeeld. Dat werd dus lopen, straat in, straat uit, zoekend naar de perfecte locatie, het magische licht en dat ene element dat een kenmerkend verhaal met zich meedraagt.

Het leek niet te lukken. Ik had de moed al min of meer op gegeven - ik zou het moeten doen met het familieportretje - totdat mijn broer me uitnodigde koffie te drinken in het Grande Palace. Die koffie heb ik nooit meer gezien. Bij binnenkomst in het weelderige paleis zag ik twee Emirati staan in hun heldere witte kleding, in het licht. Het was een kwestie van wachten tot vrouwen in hun zwarte kleding voorbij liepen in de schaduw. Een samenleving samengevat n 1 beeld.

Voor meer foto's ga naar https://www.simonehenken.com/vrij-werk?lightbox=dataItem-jf81pck31

Featured Posts
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square