Klassiek of modern? Sla je portret plat.

Sla het plat.

In de jaren 50 van de vorige eeuw was het creëren van een plastische verlichting een ambacht.

Kijk naar deze glamourfoto van Marlene Dietrich uit de jaren 50 met het beroemde haarlichtje en tegenlicht om diepte te suggereren. Heel precies werd elke aparte lamp gesteld om schaduwen in te vullen, een sprankeling in de ogen te maken, de kaaklijn te accentueren, een vlinderschaduw onder de neus te creëren. Als een beeldhouwer boetseerde de fotograaf met licht. Studio Harcourt in Parijs zet die traditie nog steeds voort. En voor 1000,- euro kun je nog steeds een portret in die stijl laten maken. Wil je weten hoe ze te werk gaan, kijk dan naar AVRO Close-up, Studio d' Harcourt.

Hoe vakkundig plastisch verlichte portretten ook zijn, tegenwoordig doen ze klassiek aan. Voor sommige bedrijven past die klassieke benadering juist helemaal bij hun imago. Zoals bij Strauss coffee. De managers zijn gefotografeerd tegen een gemêleerde, 'caffee latte' kleurige achtergrond, het licht op de achtergrond geeft de indruk van ruimte, het tegenlicht op de persoon maakt dat de persoon 'los' komt van de achtergrond, de kleuren zijn ton sur ton, ingetogen en rustiek. Resultaat: een klassieke warme uitstraling en dat wekt vertrouwen. Precies de indruk doe Strausscoffee wil uitstralen.

Managers Strauss coffee

Maar wil je hip en trendy fotograferen? Sla het beeld dan plat en wees brutaal.

Vergeet de klassieke regels, gooi weg die verantwoorde manier van fotograferen, flits direct, verwelkom slagschaduwen, kies voor brutale kleuren, neem afscheid van gecontroleerde mimiek, ga voor emotie. Gek is nog lang niet gek genoeg.

Zangeres en entertainer Chy Kyria. Heldere kleuren, colourblocking.

Prikkelend zelfportret met cactus.

Wil je leren met welke techniek je een plastisch en/ of een 'plat' portret kunt maken, schrijf je dan in.

Zondag 18 november; workshop voor gevorderden van 6 uur; 10.00 - 16.00 uur inclusief uitgebreide lunch, inclusief model, inclusief online nabespreking, 150,- ex 21% btw

Maximaal 6 cursisten.. Persoonlijke begeleiding gegarandeerd.

Locatie: Studio Simone Henken in Amsterdam Zuidoost.

Aanmelden: simonehenken@xs4all.nl

www.simonehenken.com

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Photographic designer specialized in portraits, advertisements and long term projects with social relevance. Amsterdam, Netherlands (31) 06 50455055